tiistai 2. heinäkuuta 2013

Klinikkareissu

Tänään oli siis klinikka aika 8.30 Anivetissa.

Hoito ohje ja löydökset:

" Hevosella ollut kaviokuumeoireilua reilu 2viikkoa sitten.Hevonen on ollut kipulääkityksellä ja karsinalevossa, nyt hevonen tuotiin klinikalle kontrollikuviin.
Kaviokuvien lisäksi hevosesta kuvattiin omistajan toiveesta myös kintereet, sillä hevonen on ollut jäykkä.Kaviokuvissa ei havaittu kaviokuume muutoksia. Oikeassa kintereessä näkyi pientä terävöitymistä ja mahdollista harventumaa luussa kintereen etupinnalla. Kaviokuumeen osalta voidaan asteittain palata normaaliin elämään hevosen oireita tarkasti seuraten.Mahdollisen kinneroireilun osalta mahdollisimman tasaista liikuntaa ja hyvät verryttelyt.Jos ongelmat jatkuvat, olisi hevoselle hyvä tehdä kunnon ontumatutkimus.


Hevosella oli alkanut yllättäen yskä vajaa viikko sitten, välillä hevonen on saanut rajujakin yskänpuuskia. Hevoselta on tullut välillä paksua limaa sieraimista.Kuumetta ei ole mitattu kotona hevosen hankaluuden takia. Heinässä tms. ei ole ollut muutoksia.


Hevonen oli rauhoitettu kotona domosedan-geelillä kuljetusta varten ja klinikalle tullessaan hevonen oli melko voimakkaassa rauhoituksessa. Yleistutkimus tehtiin hevonen rauhoitettuna, normaalit löydökset. Ei rohinoita hengitysäänissä, ei limaa sieraimista.Lämpö 38.1, kaviopulssia ei tunnu.
Hengitysteiden tähystyksessä nähtiin runsaasti sitkeää vaaleaa limaa koko henkitorven matkalta, myös kurkun päässä ja keuhkoputkissa asti.Limasta otettiin näyte, joka lähetetään laboratorioon, tuloksista soitetaan teille niiden valmistuttua.Verinäytteessä tulehdusarvot olivat normaalit.Hevonen herättyä rauhoituksesta sen hengitysäänet kuunneltiin uudestaan.Hengitysäänet vinkuivat selvästi.



Hevoselle aloitetaan limaa irroittava lääkitys Sputolysiniä annetaan 6mittaa aamuin illoin 2 viikon ajan.Tämän lääkkeen saatte huomenna klinikalta.Lisäksi hevoselle annetaan inhalaatiolääkkeet erillisen ohjeen mukaan maskin avulla.Hevosta pidetään mahdollisimman paljon ulkona ja pölyä vältetään.Tarvittaessa heinät ja kuivikkeet kastellaan.Hevosta liikutetaan kevyesti sen voinnin mukaan ja aiempi kaviokuume oireilu huomioiden.Hevonen tuodaan hengitysteiden kontrollitähystykseen 2viikon kuluttua.Hevosen keuhkot olisi hyvä myös ultrata oireiden jatkuessa.


Hevosen hampaat rasptattiin.Hampaissa oli melko paljon piikkeä, mutta limakalvot olivat ehjät.Seuraava raspaus 1/2-1 vuoden kuluttua."


Eli suomeksi Donnalla on alkavaa nivelrikkoa kintereen etupinnalla ja puhkurioireilua joka toivon mukaan ei muutu krooniseksi.Ja selvittiin ilman  kavioluu muutoksia vaikka en hevosta oikein hoitanutkaan ;)

Donna meni klinikalla traileriin "selvänäkin" ihan kauniisti ja yllätti meidät.Kotona Julia talutti sitä n10min kentällä ja se oli niin iloinen kun sai kävellä kentällä:)

Nyt sitten aletaan pikkuhiljaa palata normaaliin asteittain ja hevonen on nyt yötä päivää tarhassa:)






8 kommenttia:

  1. Just äske meinasin kysyä edellisestä postauksesta,että oliko sillä kaviokuume.(en enne oo lukenu blogias). Mun vuokraponi kuoli nimittäin kaviokuumeeseen viikko sitten :((

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. otan osaa:( meillä kävi tuuri ja huomattii kaviokuume oireet tosi aikasin.

      Poista
  2. Mua kiinnostaisi paljonko noihin hengitystie tutkimuksiin meni rahaa?
    Omalla samoja oireita :s

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en tiiä sen hintaa..lasku tulee myöhemmin..mut arvioisin et joku 100-200e...ehkä...en oo varma..toivotaan ettei sun pollella mitää pahempaa..koita kastella heinät ja kato auttaako se:)

      Poista
  3. Onneksi nyt näin lupaava diagnoosi, onnea paranemiselle ja hyvä, että kaviokuumeesta selvisitte noin hyvin! :) Toivottavasti kustannukset pysyy kurissa ja kaikki jatkuu odotetusti! Nätti Donna <3 Miten se muuten liikkui ja käyttäytyi rauhoituksessa? Siis horjuiko tmv? Kun en ennen ole nähnyt rauhoitettua hevosta niin kiinnostaa :D

    VastaaPoista
  4. Tsemppiä sinne Donnan kanssa! Ihanaa, kun saatte hepan pian kuntoon ! :)

    Tulipa muuten mieleen, että onko sulla nyt tyttö- tai poikaystävää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sillä pekka mielikuvituspoikaystävä. Kuka tuollasta ees huolis? No 30-40 kaljamahanen mies.

      Poista
    2. voi miten ootte saaneet tietää Pekasta ? san piti olla vielä salaisuus :(

      Poista